Με τη χρήση της σελίδας μας αποδέχεστε τη χρήση cookies. Μάθετε περισσότερα στο Privacy Policy (Πολιτική Απορρήτου). / By using our page you accept the use of cookies. Learn more in the Privacy Policy.

Η ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει τον βραχώδη λόφο του Αγίου Γεωργίου, με συνολική έκταση 36 στρεμμάτων,  είναι ίσως ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος των Φούρνων.  

Λίγο νοτιότερα του ναΐσκου προς το εσωτερικό του λόφου, συναντάμε ανάμεσα στα καθαρισμένα ψηλά χόρτα έναν πελώριο συμπαγή βράχο από μαρμαρόπετρα, που το μήκος του ξεπερνάει τα 12 μέτρα. Στη λοξή όψη του βράχου υπάρχουν χαραγμένα κάποια δυσδιάκριτα γράμματα, ανάμεσα στα οποία διασώζεται και η πολύ ενδιαφέρουσα επιγραφή που χτύπησε στον βράχο κάποιος φρουρός της ακρόπολης: «ΕΠΙΓΟΝΟΝ ΠΟΘΩΝ ΦΥΛΑΤΤΩ ΚΟΡΣΗΙΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΙΝ». Με την επιγραφή αυτή έχουμε ακριβή στοιχεία για το όνομα της Ακρόπολης. Εδώ πρέπει να πούμε ότι η λέξη «ΚΟΡΣΗΙΤΩΝ» στην επιγραφή, παραπέμπει στην αρχαία ονομασία των Φούρνων, που ήταν «Κοράσιαι νήσοι».

Τριάντα (30) περίπου μέτρα πίσω από το ιερό του Αη-Γιώργη υπάρχει σωρός από λαξευτούς ογκόλιθους, που κάποτε σχημάτιζαν έναν πύργο παρατήρησης. Άλλοι ογκόλιθοι αποτελούν τμήμα του αρχαίου τείχους προς τα ΝΑ, που σώζεται σε ύψος ενός περίπου μέτρου.

Κατηφορίζοντας μερικά μέτρα πιο κάτω συναντάμε μια λαξευτή υποδομή αποχέτευσης και μια σειρά από ευδιάκριτα, λαξευμένα στον συμπαγή βράχο σκαλοπάτια.

Υπάρχει επίσης βάση αγάλματος με μια δυσδιάκριτη επιγραφή. Ακριβώς πάνω από τα σκαλοπάτια με το αποχετευτικό αυλάκι διατηρείται ένα τμήμα τείχους, μήκους 3 περίπου μέτρων και μέγιστου ύψους τουλάχιστον 2.5 μέτρων.

Σκαλισμένα στον βράχο διακρίνουμε τα γράμματα «Θ Τ Ι Σ». Ένα μεγαλύτερο τμήμα τείχους υπάρχει λίγο πιο πάνω.

Η ακρόπολη των αρχαίων Κορσηιτών πρέπει να διέγραψε μια ιστορική διαδρομή τουλάχιστον 500 ετών, από τα ελληνιστικά χρόνια (3ος αι. π.Χ.) ως τη ρωμαϊκή εποχή (2ος - 3ος αι. μ.Χ.).

Από την κορυφή του λόφου, σε υψόμετρο 180 μέτρων, η θέα είναι μοναδική. Ο οικισμός των Φούρνων προβάλλει σε τέλεια κάτοψη αποκαλύπτοντας όλες τις ρυμοτομικές του λεπτομέρειες, την προκυμαία και το λιμάνι. Εντυπωσιακή είναι και η συνολική εικόνα του ευρύτατου όρμου, καθώς και του επιβλητικού όγκου της Θύμαινας, ενώ στ’ ανοιχτά, τελείως μοναχικό, ορθώνει τον κωνικό του όγκο το Αλατσονήσι.


Φούρνοι Κορσέων
Ένα μαγευτικό σύμπλεγμα νησιών με άγρια και ειδυλλιακή ομορφιά!


Νέα/Ανακοινώσεις

  • 1